Gifter i vardagen

by admin

Vi kommer i kontakt med gifter och kemikalier hela tiden. Som tur är, är många av gifterna ofarliga i den lilla mängd vi blir utsatta för. Men det betyder inte att man inte ska undersöka vilka gifter som finns och hur man slipper vara runt dem. 

Det första är så klart cigaretter. En cigarett förkortar livet med några minuter och för varje dra får kroppen i sig massvis med gifter som den måste göra sig av med. Cigaretter innehåller ammoniak som irriterar luftvägarna, vätecyanid som tillkommer genom bekämpningsmedlen från tobaksodlingen, kolmonoxid som hindrar syretillförsel och är extremt giftig och formaldehyd som är cancerframkallande.

Det bästa man kan göra är att fimpa direkt. Så klart finns det substitut man kan använda sig av så att övergången till rökfri blir mildare, såsom plåster och e-cigaretter.

Kemikalieinspektionen har gjort en handlingsplan för vilka gifter som finns i vår vardag och hur man kan undvika dem.

På deras hemsida kan man läsa in om flera området. Exempelvis talar de om textilier. det går åt ungefär ett kilo kemikalier för att producera en vanlig t-shirt. För att undvika att komma i kontakt och uppmuntra kemikalieanvändandet ska man köpa miljömärkta textiler som uppfyller miljö- och kemikaliekrav. Köper man vanliga textilier ska man alltid tvätta dem innan man börja använda dem för att få bort eventuella rester.

Bly är ett farligt ämne som ger skador på nervsystemet och kan förhindra intellektuell utveckling hos barn samt försämra ens prestationsförmåga. Därför ska man skydda barn och foster så mycket som möjligt och det är en anledning varför gravida inte ska äta lax eftersom man riskerar att få i sig bly. Man kan se över sina kranar i hemmet och undersöka ifall de innehåller bly. Gör kranarna det finns det en risk att man får i sig bly genom dricksvattnet.

Man ska också vara försiktig med antibakteriella medel och behandlade produkter. Det låter bra och sägs ta bort dålig lukt och alla bakterier. Men antibakteriella medel är en biocid, vilket betyder livsdödare, vilket alltid innebär en risk för andra organismer också. De flesta produkter som behandlas med dessa medel har inte ens de gynnsamma förhållandena som bakterierna kräver för att frodas och oftast är det bättre att bara tvätta och torka av med rengöringsmedel än att använda biocider.