Ekologiskt hem

by Irma Svensson

För den som tänker ekologiskt så börjar man analysera hela sin vardag. Vad kan man göra mer ekologiskt och hur går man till väga? Till slut faller blicken på ens hem. 

Uppvärmning

En kostsam affär att ändra men det brukar leda till bättre, säkrare värme och i slutändan är den mer ekologisk och billigare. Det miljövänligaste alternativet är att skaffa en värmepump som använder sin omgivning för att värma huset. Värmepumpar är inte så dyra som man kan tro men det blir genast lite dyrare om man ska gå från oljepanna eftersom en oljepanna kan inte plockas isär hur som helst. Den måste tas ner av professionella och området ska saneras samt ska överbliven olja tas hand om efter svenska lagar.Man kan få ett riktigt miljöhus och billigare uppvärmning om detta kombineras med solenergi. Genom att ta hand om solens energi kan man värma upp varmvattnet med den nästan året runt.

Egen brunn

Ett annat miljövänligt och prisvärt sätt att bo mer ekologiskt och miljövänligt är att borra sin egen brunn. Kostnaden skiljer sig mycket beroende på vart och hur man bor. En egen brunn ger rent och friskt vatten direkt från källan. Man är inte beroende av det statliga vattenverket och påverkas inte heller av sprickor i rör och kontaminering av kommunens vatten.Dock får man mer ansvar att se till att vattnet är drickbart och rent. Det krävs olika filter för att rengöra vattnet innan det når kranarna och man måste göra kontinuerliga vattenanalyser.

Kompostering

Att ha sin egen kompost är trevligt, miljövänligt och gynnsamt för din egen trädgård. Det finns massvis med länkar och videos om hur man skapar och underhåller sin kompost. Det kommer också synas på sopräkningen. Nuförtiden väger sophämtarna tunnorna och räknar ut vad man ska betala utefter vikten. Har man en kompost så behöver man inte slänga matavfall i soporna längre utan ta med den ut till gården. Där får de förmultna och frodas tills det är dags att använda som gödsel i blomkrukor och trädgårdsland.