Ekovänlig hudvård

by Irma Svensson

Huden får står ut med mycket. Det är på tiden att vi lär oss att ta hand om den. Det gör du enklast med naturliga, ekologiska produkter. 

Huden är mycket skörare än vad vi tror. Vi måste behandla den utefter vilken typ vi har. För att veta vilken typ du har kan du kolla vår snabbguide nedan eller läsa mer utförligt här:

  • Normal hud – den har en bra balans mellan fukt och sebum, alltså talg. Det är den bästa hudtypen och enklast att ta hand om. Normal hy har fina porer och en bra lyster. Det är fortfarande viktigt att se till att återfukta den och skydda den med solskydd under sommaren.
  • Fet hud – dem med fet hy har lättare att få akne. Oftast får man fet hud för att kroppen producerar för mycket sebum. T-zonen kan se blank och flottig ut. Den känns oljlig och man får lätt pormaskar. Många tror att man förebygger fet hy genom att torka ut den men det stämmer inte alls! Det du ska göra är att använda antiflammatoriska och sebumhämmande produkter. Torkar man ut huden kommer den att producera ännu mer sebum. En fördel med fet hud är att den åldras långsammare.
  • Torr hud – om man har torr hud brukar det strama efter man har duschat och det ser ut som du flagnar på vissa fläckar, gärna T-zonen. Torr hud behöver produkter med extra mycket fukt. Köp in en återfuktande kräm och en återfuktande nattkräm som du bara använder innan du går och lägger dig. Duscha inte så länge eller för varmt. Snabbduscha och smörj gärna in kroppen med lite babyolja. Badda bara bort överskottet efter några minuter.
  • Känslig hud – den känsliga huden reagerar lätt på produkter, väder och kost. Du kanske har extra lätt för att bli rödflammig i ansiktet och på bringan när du anstränger sig, blir varm eller stressad.  Undvik alla oljor och krämer med parfym och alkohol. Köp endast produkter som är skapt för känslig hud.

En sak man måste komma ihåg när man börjar förbättra sin hud är att det tar tid. Det kan vara jobbigt för dem med fet hud att smörja in huden så den ser ännu blankare ut. Men håll ut för efter några veckor har huden tagit emot näringen och börjar använda den på rätt sätt. Det kan vara svårt, för vissa omöjligt, att få normal hud men så länge du fortsätter att smörja och skydda dig kommer huden att bete sig som normal hud.När du ska köpa dina produkter får du nästan garanterat bäst resultat med ekologiska produkter. Ekologisk hudvård skippar onödiga tillsatser och kemikalier för hållbarhet och doft. Ännu en positiv sak med ekologisk hudvård är att det enkelt går att läsa på innehållsförteckningen vad krämen innehåller.Om du vill vet mer om daglig hudvård kan du läsa den här artikeln som berättar hur man rengör och skyddar huden.