En mer hållbar garderob

by Irma Svensson

Du kan göra många val i butiker för att påverka miljön och ditt eget välbefinnande. Artiklar och experter pratar gärna om kalorier, ekologisk mat, ekologiska skönhetsprodukter och miljövänliga produkter till hemmet. Det pratar för lite om den hållbara garderoben, hur du ska tänka när du shoppar kläder. Det är svårt att hitta ekologiska kläder för alla smaker. Modebranschen är full med fula fiskar som utnyttjar miljön för att skapa billiga slit-och-slängkläder. Vill du shoppa mer hållbart, med miljön och din plånbok i åtanke, ska du tänka på de här sakerna:

Kvalité för plånbok och miljö

Om du köper kläder som håller längre, köper du mindre och belastar inte miljön på samma sätt. Enkel matematik. Vare sig du är ute efter några sköna t-shirts att träna i eller vill ha en klänning till dansen, ska du titta efter märken och material som är kända för att hålla hög kvalité. Då menar vi inte att köpa en jacka för tiotusen kronor från Christian Dior. Men istället för den där jackan som bara kostar 399 kronor och har svaga sömmar i billig bomull, köper du en jacka för 1000 kronor som har förstärkta sömmar i vind- och regntätt tyg så jackan håller genom alla väder.

Tvätt och lagningar

En fin jacka som fått en reva går att fixa. Har du inga flinka fingrar kan du kontakta en sömmerska som fixar jobbet på bara några dagar. Och du slipper betala 1000 kronor igen för en ny jacka. Du kan göra justeringar och dekorationer på jackan för att uppdaterar den, om du blivit uttråkad på designen.Varje plagg du köper kommer med tvättråd, de följer med för att du ska följa dem. Dela upp kläderna innan tvätt men inte bara efter ljusa och mörka. Dela upp dem efter vilka grader de tål, vanligast är 30-40 grader för finare kläder och 60 grader för grövre. Kolla även upp vilka plagg som inte tål sköljmedel, plaggens fibrer förstörs av sköljmedlet och får förkortat livslängd.