Om du har problem med magen

by Irma Svensson

I magsäcken finns det magsaft, vilken har en mycket lågt pH-värde. I magsaften finns det också enzymet pepsin och magsaften spjälker protein. Magsäcksväggarna är därmed skyddade från saltsyran i magsaften av slem. I magsäcken kan det samtidigt finnas ungefär 1 liter föda. För att människan ska må bra behöver därmed också magen fungera som den ska. Om du har problem med magen, finns det dock till exempel kosttillskott som du kan använda.

Kosttillskott för magen

Om du därmed har problem med matsmältningen kan du hjälpa din mage med att använda kosttillskott. Då kan kosttillskottet hjälpa nedbrytningen av födan du ätit. Du har också en svamp vid namn candida i din magtarmkanal. Om denna svamp får för mycket näring kan den dessvärre göra skada i din kropp. Den näringen får svampen via för stor konsumtion av kolhydrater, som till exempel socker. 

Ät enligt tallriksmodellen

För att hålla din mage och tarmar i gott skick gäller det att äta rätt. Du kan enklast göra det genom att äta enligt tallriksmodellen. Alltså halva tallriken med grönsaker och en fjärdedel med kött och en fjärdedel med potatis eller ris och dylikt. Det finns dock tre varianter på tallriksmodellen, exempelvis beroende på hur mycket du rör på dig.