Hälsosamma bastubad – bygg en egen

by Irma Svensson

Att bada bastu har många hälsofördelar och vad är då bättre än att ha en egen bastu hemma? Det förbättrar bland annat blodtrycket och sänker din kolesterolhalt, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Faktum är att bastubad även minskar nedstämdhet och spänningshuvudvärk.

Bygg en egen bastu

Att bygga en egen bastu behöver inte var så svårt och det finns till och med färdiga bastustugor att köpa. Varför inte välja vedeldade aggregat för en riktig bastukänsla med den där kännetecknande lukten. Du kan inte bara bygga en bastu på tomten, du kan också välja att ha den inne i huset. Det är till exempel ett perfekt sätt att utnyttja utrymmet i källaren på.

Innan du börjar med att bygga din bastu vill vi ge dig några nyttiga tips. Först och främst bör du kolla upp huruvida du kommer behöva ansöka om bygglov för bastun. Sedan är det viktigt att du väljer rätt virke – asp och gran är de vanligaste alternativen att använda till bastuväggarna.

Även ventilationen är viktig när det kommer till en bastu. Utan bra ventilation finns risken att du bränner dig på inredningen eller att taket och golvet blir sönderbrända. Om du inte har rätt kunskaper rekommenderas en färdig byggsats.