Må bra, ät nyttigt, lev längre

by Irma Svensson

Att det är bra och nyttigt att äta rätt, träna regelbundet och leva hälsosamt kan ingen ha missat. Löpsedlar, bloggar, böcker och tv-program berättar ideligen för oss hur, var och när vi ska äta, jogga och sova för att må så bra som möjligt. Men hur kan man avgöra vad som egentligen stämmer, och vad behöver just du göra för att hålla dig frisk och stark, och må så bra som möjligt?

Det kan ofta tyckas helt omöjligt att se klart genom alla tips, råd och rekommendationer som omger oss, men det finns vissa riktlinjer som det kan vara bra att känna till. Det viktigaste är att lita till den egna magkänslan, och att lyssna på just din kropp.

Vi är alla olika, och olika kroppar mår bra av olika saker. Medan vissa älskar frukost och tycker det är dagens viktigaste mål, föredrar andra att äta först framåt eftermiddagen. På samma sätt mår vissa bäst på en vegankost, medan andra föredrar att äta enligt LCHF eller att följa den klassiska tallriksmodellen. Bara du vet hur just du mår allra bäst!

Ett tips för att öka ditt välbefinnande och komplettera träning, nyttig mat och hälsosam livsstil är att ta kosttillskott, som kan boosta dig ytterligare och bidra till ytterligare välmående. Smarta kosttillskott kan hittas på apotek, naturapotek och hälsokostbutiker runt om i landet, och rekommenderas till människor i alla åldrar då vi alla kan behöva det där lilla extra för att nå vår fulla potential.

När det kommer till träning är det mode i det också. Vi uppmuntrades att träna på gym, lyfta skrot och delta i aerobics-klasser under det sena 1990-talet. I dag ligger snarare fokus på att springa, träna cross-fit och delta i extrema tävlingar som Iron Man och Tough Viking. Det är även populärt med yoga, pilates och tai-chi, som kommit till oss från Asien och snabbt blivit en växande träningsform och livsstil här i Sverige.

Oavsett hur, när och var du föredrar att träna är det alltid viktigaste att du faktiskt gör något, och även en liten dos fysisk aktivitet varje dag kan göra stor skillnad för din hälsa och ditt välmående. För att må bra och bli en pigg, frisk och stark pensionär gäller det att redan nu ligga steget före och ta hand om din kropp.